Zobacz nasze bociany

Zobacz nasze bociany

ROZSTRZYGNIĘTO KONKURS FSD – FAJNY SWOJSKI DROŻDŻOWIEC

Rozstrzygnięto konkurs FSD – Fajny Swojski Drożdżowiec.

W tym roku do konkursu stanęli:

– Sołectwo Gościm reprezentowane przez Elżbietę Przybył autorkę genialnego ciasta z rabarbarem,

– Sołectwo Kosin, w którego imieniu pokazała się Alicja Kozicka z przepysznym ciastem drożdżowym z makiem,

– TPD Drezdeneckie Koło Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym, które dłońmi Alicji Szmyt przygotowało placek z gorzką czekoladą i jagodami,

– Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów, którego ciasto z rabarbarem przygotowane przez Mirosławę Piechowską, już tyko zapachem i wyglądem, wprawiło pracowników muzeum w tak błogi nastrój, że nie mogliby obiektywnie ocenić innych wypieków.

Dlatego ocenę pozostawiliśmy losowo wybranym uczestnikom Jarmarku.

Wszystkie ciasta uznano za doskonałe.

W wyniku podliczenia przyznanych punków okazało się, że zwyciężyło ciasto Alicji Szmyt z Drezdeneckiego Koła Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym. Jak mawiają koniarze, zwyciężyło ono o tak zwany krótki pysk z ciastem z Kosina. W następnej kolejności uplasowały się: Sołectwo Gościm i Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów.

Myśl, która kołacze się od jakiegoś czasu po naszych muzealnych głowach, a która dotyczy wydania lokalnej książki kucharskiej, nabiera dzięki Państwa przepisom coraz bardziej realnego kształtu. W przyszłym roku następna edycja pod hasłem FSD. Jakiej będzie dotyczyła potrawy, jeszcze nie wiemy, ale w stosownym czasie zaprosimy Państwa do udziału. Wszystkie sugestie odnośnie nazwy potrawy, której skrót zamknie się w literach FSD miło widziane.

TPD Kołu Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym gratulujemy i życzymy, aby nagroda (robot kuchenny) dobrze im służyła.

PRZEPISY:

SOŁECTWO GOŚCIM

Placek z kruszonką Elżbiety Przybył

Składniki:

50 dkg mąki

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

2 jaja

2 zółtka

szczypta soli

5 dkg drożdży

12,5 dkg masła

cukier waniliowy

tłuszcz do smarowania foremki

Kruszonka:

8 dkg mąki

5 dkg masła

5 dkg cukru

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać. Z mleka, drożdży i 1/5 mąki sporządzić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Tłuszcz rozgrzać i roztopić. Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajeczną, pozostałą ilość mleka, resztę mąki, składniki smakowo – zapachowe i wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodać tłuszcz i ponownie wyrobić a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować rozbitym jajkiem, posypać kruszonką i piec około 40 minut. Opcjonalnie ciasto można wzbogacić owocami. W konkursie był to rabarbar.

TPD KOŁO POMOCY DZIECIOM NIEPEŁNOSPRAWNYM W DREZDENKU

Drożdżowiec Alicji Szmyt

Składniki:

4 ½ szklanki mąki

4 – 5 jaj

1 szklanka mleka

¾ szklanki oleju

½ kostki masła

1 ½ szklanki cukru

1 kostka drożdży

1 czekolada gorzka

owoce wg uznania np. borówki

Kruszonka:

½ masła

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Z ¼ szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i mąki zarobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać olej, cukier, jaja, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn – zarobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozłożyć na blaszce, posypać pokruszoną czekoladą i owocami oraz kruszonką. Piec 45 minut w 180 stopniach.

POLSKI ZWIĄZEK EMERYTÓW RENCISTÓW I INWALIDÓW

Placek drożdżowy Mirosły Piechowskiej ze Starych Bielic

Składniki:

1 kg mąki + szczypta soli

1/2 l mleka

4 jajka

10 dag drożdży

3/4 kostki masła

1/3 szklanki oleju

3/4 szkl cukru

owoce sezonowe (w konkursie rabarbar)

Kruszonka

1/2 kostki masła

7 łyżek mąki

7 łyżek cukru

Lukier

25 dag cukru pudru

1 łyżka masła

gorąca woda

Sposób wykonania:

Mleko podgrzać, dodać cukier, masło, olej, jajka (roztrzepane) i sól. Trochę mleka wcześniej odlać do osobnego garnka na rozczyn, dodać cukier i drożdże. Gdy drożdże urosną, wylać do miski z mąką, mlekiem i z dodatkami. Wyrabiać ciasto tak długo, aż ściany się spocą.

SOŁECTWO KOSIN

Placek drożdżowy z makiem Alicji Kozickiej

Składniki:

1 kg mąki – najlepiej tortowej

kostka drożdży

2 szklanki mleka

2 szklanki cukru

14 żółtek

cukier waniliowy

szczypta soli

1 kostka masła 125 g

puszka masy makowej

Sposób wykonania:

Sporządzić rozczyn z cukru, ciepłego mleka, mąki i drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać roztopione w mleku pół kostki masła i cukier. Jak przestygnie, wbić żółtka i mieszać. Wyrabiać na gęste ciasto. Pod ściereczkę i niech odpoczywa – rośnie 1 godz. Na blachę, na to masę makową i kruszonkę z pozostałego masła, dobrać mąkę i cukier. Piec w temperaturze 170 stopni C, około 50 min.

Ciasta jest dużo – dwie blachy.